Bjarne Riis om Kel-Berg Grand Prix Herning: Det er et helt specielt løb
bjarne riis

Bjarne Riis ved godt, hvordan man vinder Kel-Berg Grand Prix Herning. Han har både vundet det som rytter, sportsdirektør og holdejer, så man kan roligt sige, at han er en erfaren mand, når det kommer til grusvejene på heden.


Han er selv fra Herning og har trådt utallige kilometer på de selvsamme veje, som løbet på lørdag skal udspille sig på. Det er dog ikke den hjemlige følelse, der gør, at Bjarne Riis er fascineret af Kel-Berg Grand Prix Herning.


”Det er ikke et cykelløb som alle andre. Det er et helt specielt cykelløb, og jeg synes, det er et af de flotteste cykelløb, der er i Danmark. Nu er det efterhånden blevet kørt i rigtig mange år, men den gang det kom frem, var det jo lidt af en nyskabelse. Det er et attraktivt cykelløb, fordi det er spændende og udfordrende på en anden måde. Vi har jo ikke de vildeste stigninger, men vestenvinden er jo altid svær, og grusvejene sætter et ekstra præg på det,” siger Bjarne Riis til Kel-Berg Grand Prix Herning.


Den rutinerede holdejer har flere gange excelleret med store taktiske manøvre, både som rytter og som sportsdirektør. Netop den taktiske snilde er også afgørende i et løb som Kel-Berg Grand Prix Herning, som Bjarne Riis sammenligner med den franske brostensklassiker Paris-Roubaix


”Styrt, defekter og så videre gør løbet teknisk. En ting er, at et løb er hårdt og krævende rent fysisk, men at det også er teknisk krævende, det synes jeg er fascinerende, og jeg synes det er en god kombination. Du vinder ikke et løb som Paris Roubaix, fordi du er fysisk stærk, du skal også være teknisk dygtig, og det samme gælder for Grand Prix Herning. Du er nødt til at tænke dig om rent taktisk,” siger Bjarne Riis.


Men selvom man kan vinde meget på taktisk snilde og teknisk kunnen, så gør Bjarne Riis også opmærksom på, at man skal have en vis grad af held. Kel-Berg Grand Prix Herning indeholder nemlig 31 kilometer grusveje, og med dem følger også en masse punkteringer.


”Der skal jo også held til. Du kan være uheldig at have nogle defekter, men samtidig være heldig at punktere de rigtige steder, hvor du får hurtig service, hvor der er mere ro på, og hvor du kommer hurtig op igen. Så kan du være uheldig at punktere på nogle tidspunkter, hvor du ikke har nogen omkring dig, du skal vente lidt for længe, og det er lige, når der bliver rykket, og så er det hele forbi. Måske kan du komme op igen, men så har du brugt rigtig mange kræfter. De ting spiller jo også ind,” siger Bjarne Riis.


Bjarne Riis vandt selv løbet tre gange i træk fra 1996 til 1998. Det var i de år han lå og kørte med om sejren i Tour de France, men alligevel lykkedes det altså ham at slå klassiker ryttere som Kurt Asle Arvesen og Rolf Sørensen. En af grundene til, at det kunne lade sig gøre, var, at Bjarne Riis havde den rette motivation.


”Da jeg kørte i sin tid og vandt tre gange i træk, da kom jeg hjem, og jeg vidste, jeg havde god form, og jeg sagde ’det her løb, det skal jeg vinde.’ Jeg havde den indstilling, og jeg vidste, jeg kom med lidt mere fart i benene end de fleste, fordi jeg havde kørt nogle hårde løb og vidste på det tidspunkt, var jeg rimelig godt forberedt. Så jeg havde en god fordel lige der. Tit er det jo det mentale og motivation, der spiller ind i et løb som det der,” siger Bjarne Riis.


I år bliver Bjarne Riis’ deltagelse i løbet som holdejer, da hans hold, Team Waoo, stiller til start. De vandt løbet i 2017 med Michael Carbel.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.